Sunucu, şirketin altyapısının belkemiğidir. En yaygın BT hizmeti seçenekleri, ofiste bulunan yerel veya fiziksel bir sunucu ve bir bulut sunucusudur (cloud server). Her iki hizmet de benzer sorunlara çözüm sunsa da aralarında ciddi farklar bulunuyor.
Fiziksel sunucu çoğu durumda BT konusunda uzmanlaşmış bir kuruluş tarafından hizmet vermektedir, çünkü her şirket kendi başına hizmet veremeyebilir. Hizmet olarak IaaS bulut altyapısı, şirketlere yüksek düzeyde esneklik ve ölçeklenebilirlik, zaman tasarrufu ve bilgi depolamanın güvenilirliğini sunar. Bu nedenle, tam sorunsuz çalışma için hangi sunucuların kullanılacağına karar verirken, herkesin özelliklerini ve yeteneklerini dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.
Local Sunucu Nedir?
Yerel, doğrudan şirketin kurumsal ağ yönetim merkezinde bulunan bir sunucudur. Üretim görevlerini yerine getirmek için gerekli tüm bilgisayar ekipmanlarını içerir.
Yerel sunucunun avantajları şunlardır:
-
Kontrol. Yerel hizmette herhangi bir sorun varsa BT ekibi, şirket personelinin üretkenliğinden ödün vermeden sorunu hızla çözer.
-
Bakım kolaylığı. BT uzmanlarının mevcut bilgi düzeyi, fiziksel sunucuların bakımını kolayca yapmanızı sağlar.
Verilerini lokal olarak depolayan şirketler de tam güvenliği bir avantaj olarak görürler, çünkü bilgiler yalnızca bilgisayarlar arasında yerel bir ağ aracılığıyla iletilir ve üçüncü taraf kuruluşların bunlara erişimi yoktur. Ancak aynı zamanda şirket, uygun bir güvenlik sistemi sağlamalıdır. Bu, erişim korumasını şifrelemek ve kontrol etmek için büyük yatırımlar gerektirir, ki bu bir dezavantaj olarak kabul edilir. Ek olarak, bu sunucunun dezavantajları arasında, verilere ofis dışında erişilemezliği, bilgilere yalnızca işyerinde erişilebilmesi yer alır. Diğer bir dezavantaj, hızlı ölçeklendirme yeteneğinin olmamasıdır. Artan iş yüküyle yerel altyapı artık başa çıkamaz duruma gelirse, ihtiyaçların karşılanması için yeni donanım ve yazılım satın alınması, işlem gücü ve bellek miktarının artırılması gerekir.
Bulut (Cloud) Sunucu Nedir?
Yerel bir sunucudan farklı olarak, bir bulut sunucusu kuruluş dışında sağlayıcının sitesinde barındırılır. Bu durumda şirket fiziksel donanım satın almak yerine sunucu alanı satın alıyor. Sunucunun servisi ve bakımı, kullanıcıya çok düzeyli kapsamlı koruma sağlayan hizmet sağlayıcı tarafından sağlanır.
İş ortamında, bulut bilişim hızla popülerlik kazanıyor. Bunun nedeni bir dizi avantajdır:
-
Kullanıcı, herhangi bir zamanda bir bilgisayardan, tarayıcıdan veya mobil uygulamadan bilgilere erişebilir, hatta yalnızca işyerinde değil, ülke dışında da olabilir.
-
Yüksek düzeyde güvenlik. Aktarılan ve atıl durumdaki verilerin şifrelenmesi, dosyaların toplu olarak silinmesine karşı koruma, tehditlerin ve şüpheli hesap girişlerinin sürekli izlenmesi, eksiksiz uygulama güvenliği - tüm bunlar bulut hizmeti sağlayıcısı tarafından sağlanır.
-
Ölçeklenebilirlik. Bulut kaynaklarını kısıtlama olmadan arttırabilir ve ölçeklendirebilirsiniz. Yerel bir sunucuya kaynak eklemek için yeni donanım kurmanız gerekir. Bulut söz konusu olduğunda, böyle bir sorun yoktur.
-
Veri yedekleme. Bulut sağlayıcıları, bilgileri depolamak için işletmelere eksiksiz veri güvenliği sağlayan çeşitli seçenekler sunar: yerleşik yük devretme, izleme, otomatik günlük kaydı, yedekleme ve diğer işlevler.
-
Eski sistemlerin ve uygulamaların entegrasyonu. Bulut, altyapıyı modernize etmek için idealdir. Yazılımın uygulanması, bakımı ve desteği ile ilgili tüm masraflar tedarikçi tarafından karşılanır.
-
Esneklik. Bulut gereksinimlerini azaltarak veya artırarak sunucuları gerektiği gibi kullanabilirsiniz.
-
Maliyet. Buluta geçiş, kuruluma bir kerelik bir maliyettir. Yazılım güncellemeleri, yedeklemeler, güvenlik, sunucu yönetimi ile ilgili tüm görevler tedarikçi tarafından belirlenir. Bu, BT personelini personel üzerinde tutmamanızı sağlar, gereken tek şey yalnızca kullanılan kaynaklar için ödeme yapmaktır.
Bulut bilişimin dezavantajları arasında internete tam bağımlılık yer alır, eğer internete erişim yoksa, bu bilgileri kullanamazsınız. İkinci dezavantaj, buluta geçişin belirli bir başlangıç maliyeti gerektirmesidir.
Bulut veya lokal sunucu – hangisini seçmeli
Yerel bir sunucu düzenlemenin ve verileri bulutta barındırmanın belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Aynı zamanda bir bulut sunucusunda şirketin verimliliğini artırmak ve daha düşük finansal maliyetlerle maksimum verimlilik elde etmek çok daha kolay ve uygundur.
Her durumda, bir seçeneği seçerken, üretim ihtiyaçlarınızı, kalıcı bir İnternet bağlantısının varlığını veya yokluğunu, hızı, ölçeklenebilirliği ve diğer önemli kriterleri dikkate almak gerekir.
Yazılımın hızlı gelişimi, artan iş yükleri ve bilgi işlem gücünü artırma ihtiyacı nedeniyle, kullanıcının uygulamalardan yazılıma ve eksiksiz veri güvenliğine kadar her şeyi hazırladığı altyapı için bir bulut sunucusu en iyi çözüm olarak kabul edilir.