Hosting Nedir? Hosting vs Cloud Arasındaki Farklar?


Geleneksel barındırma sağlayıcılarıyla sık sık yaşanan sorunlar, şirketleri bilgi depolamak için başka yollar aramaya ve bu tür hizmetlerle ilgili kararlarını yeniden gözden geçirmeye zorluyor. Bu konuda giderek artan sayıda kullanıcı sanallaştırma ve bulut teknolojilerini tercih etmektedir. Ancak "bulutların" hızlı gelişimi nedeniyle, birçok kişi bulut barındırma ve VPS kavramlarını bir bütün olarak algılayarak yanlış anlıyor. Bununla birlikte, iki hizmet türü arasında önemli bir fark vardır.

VPS hosting nedir?

VPS, gerçek bir sunucunun bir analogudur. Bu tür bir barındırmada kullanıcı, işlemci gücü ve belirli bir miktarda bellek ile kendi işletim sistemini alır. Sunucuyu web sitelerini barındırmak için bir platform olarak kullanabilir, ayrıca herhangi bir yazılımı yükleyebilir ve yapılandırabilirsiniz.

Bir VPS'de, tek bir sanal ortam, her biri bağımsız çalışan birkaç parçaya bölünmüştür. Tüm istemciler birbirinden bağımsızdır, diğer kullanıcıların bilgilerine erişim hariçtir.

Bir VPS kiralayarak, kullanıcı aşağıdaki avantajları elde eder:

  • yazılım yükleme ve sunucuyu yapılandırma yeteneği ile sunucuya tam erişim;

  • VPS istemcilerine kendi aralarında kapasite dağıtma imkanı verilir;

  • IP adresleri her hesaba atanabilir;

  • boşta kalan sanal sunucu diğer sunucuların performansını etkilemez;

  • tüm veriler korunur, üçüncü taraf müdahalesi teknik olarak imkansızdır.

Sunucunun servis ve bakımı sağlayıcı tarafından sağlanmaktadır. Kullanıcı kendi takdirine bağlı olarak paneli gerekli araçlarla tamamlayabilir ve parametreleri yapılandırabilir. Bulut VPS barındırma ile karşılaştırıldığında daha ucuzdur.

Bulut (Cloud) hosting nedir?

Bulut barındırmanın ana özelliği, bir sunucuya bağlı olmaması, ancak tek bir ağa bağlı sanal ve fiziksel olan birkaç ortamda barındırılmasıdır. İstemciler, yalnızca kullanılan kaynaklar için ödeme yaparken, belirli bir sunucuya bağlı olmadan ortak bir havuzdaki kaynakları kullanır. Bir donanım arızası durumunda, kullanıcı otomatik olarak başka bir sunucuya taşınır. Hareket anında gerçekleşir, müşteri bunu fark etmez bile.

Bulut barındırma avantajları:

  •  ihtiyaca göre ayarlara erişim sağlayan kolay ölçeklenebilirlik;

  • web portalları, mobil aygıtlar veya API aracılığıyla yönetme yeteneği;

  • kullanıcıyı başka sunuculara aktararak kesinti olmaması;

  • Firewall barındırmanın dışında bulunduğundan, sunucu üzerindeki minimum yük.

Bulut sunucusu, SQL veritabanlarını destekler ve yoğun dönemlerde bile maksimum performans sağlar.

Bulut vs VPS (Cloud vs VPS)

cloud-hosting-vs-vps-hosting.jpg

Hem bulut hem de VPS barındırma hizmetleri, web sitelerini, dosya depolarını, çeşitli projeleri ve yazılım paketlerini barındırmak için tasarlanmıştır. Ancak aynı görevleri çözen sunucuların önemli farklılıkları vardır:

  1. Ölçeklenebilirlik. VPS'nin kullanışlı bir "yönetici paneli" vardır, çok çeşitli ayarlar sağlar. Bulutta, kullanıcı ek bir tam otomatik hizmetler seti ve yönetim olasılığı alır.

  2. Güvenlik. Her iki sunucu da yüksek düzeyde bilgi güvenliği sağlar. Aradaki fark, bulutlarda bilginin farklı sunuculara dağıtılması ve buna bağlı olarak farklı yerlerde saklanabilmesi ve VPS durumunda verilerin yalnızca bir sunucuda saklanmasıdır.

  3. Kullanılabilirlik. Hem VPS hem de Hizmet olarak IaaS bulut altyapısı, kullanıcı tarafından kesintisiz olarak kullanılabilir. Yalnız ilk durumda, her şey seçilen trafiğe bağlıdır ve sunucunun güç kaynağında arızalar veya kesintiler varsa, erişimin yeniden sağlanması uzun zaman alabilir. Bulut barındırmada (cloud hosting) aşırı yüklenme durumunda, kullanıcı trafiği, iş durdurulmadan otomatik olarak başka bir kaynağa yönlendirilir.

  4. Maliyet. Müşteri, bir VPS kiralayarak, sağlayıcının hizmetleri için ödeme yapmak için daha düşük maliyetlere maruz kalır, ancak aynı zamanda daha düşük düzeyde bakım ve hata toleransına sahip bir sunucu alır. Bulut barındırma daha pahalıdır, ancak burada yalnızca tüketilen kaynaklar için ödeme yaparsınız.

Hostinglerin hangisinin daha iyi olduğunu kesin olarak söylemek zor. Seçim yaparken, finansal olanaklar ve üretim görevleri tarafından yönlendirilmek gerekir. Veri güvenliği için düşük ger Kullanıcı için güvenilirlik ilk sıradaysa, özellikle projeler çok yüklü ve büyükse, tarife planını değiştirmeden yüksek ölçeklenebilirlik ve sürekli erişim sağlayan bulut barındırmayı seçmek şüphesiz daha iyidir.eksinimler ve küçük bir bütçe ile VPS hosting oldukça uygundur.


Bu size yardımcı oldu mu?
0
0
Diğer Haberler
Scroll up!