PaaS, IaaS ve SaaS nedir?


Bulut bilişimin kullanımı uzun zamandır işletmeler için standart bir uygulama olmuştur. Bugün, giderek daha fazla şirket bulut çözümlerinin olanaklarını keşfediyor. Böyle bir strateji oldukça anlaşılabilir. Ekipmandan tasarruf etmenize ve BT maliyetlerini düşürmenize, veri depolama sorununu etkin bir şekilde çözmenize, gizli bilgileri hırsızlık ve bilgisayar korsanlığından korumanıza, ürününüzün geliştirme hızını ve ölçeklenebilirliğini artırmanıza ve ayrıca CAPEX'i azaltmanıza olanak tanır. Kısacası, bulut sunucuları, uzaktan çalışmayı organize etmek ve çeşitli iş sorunlarını çözmek için mükemmel araçlardır.

Bugün iş temsilcileri için çok sayıda bulut hizmeti modeli var, ancak aralarında en etkili ve önemli olan üç tanesi: IaaS, PaaS ve SaaS.

Bu modellerin ne olduğunu ve iş için ne gibi fırsatlar sağladıklarını daha ayrıntılı olarak ele alalım.

IaaS nedir

Hizmet olarak altyapı anlamına gelen Infrastructure as a Service (IaaS). Bu modelde, istemci yalnızca aşağıdakileri içerebilen altyapıyı elde eder:

  • VPS/VDS – üzerlerine çeşitli programlar yükleme özelliğine sahip sanal sunucular;

  • birkaç çevrimiçi yazılım ile kullanıcıya ait harici sunucular arasında iletişim sağlayan ağ ayarları;

  • kullanıcı erişimini kontrol etme, verme veya kısıtlama;

  • veri ve yedeklemeler için bulutta depolama;

  • dosya ve belgelerin yedek kopyalarını oluşturmaya yönelik hizmetler.

IaaS modeli, gerekli işletim sistemini, herhangi bir uygulamayı veya yazılımı yükleyebileceğiniz sanal bir bilgisayar gibidir. Aynı zamanda, hiçbir şey satın almanıza gerek yoktur, müşteri tüm bunları hizmet sağlayıcıdan alır ve tek yapması gereken İnternet üzerinden bağlanmak ve iş sorunlarını çözmek için hazır kapasiteleri kullanmaktır.

Bir işletmeyi hızlı bir şekilde başlatmak için IaaS uygulamasının olanaklarına bir göz atalım. Bulut altyapısı, yeni başlayan bir işadamının başlangıçta maliyetleri önemli ölçüde azaltmasına olanak tanır. Şirket içi sunucular için özel yazılımlar, lisanslar ve fiziksel donanım satın almak yerine, ihtiyaçlara göre tüm bu kaynakları daha ucuza kiralanabilir.

PaaS nedir

Hizmet olarak Platform veya PaaS (Platform-as-a-Service), sağlayıcının müşteriye sanal altyapıyı sunduğu bir hizmet modelidir ve uygulamalar için tam olarak hazırlanmış, belirli görevlere özel, yapılandırılmış programlar sunar. Bu model öncelikle kendi yazılımlarını yaratan şirketler ve geliştiriciler için tasarlanmıştır.

PaaS platformunun IaaS'tan farkı, müşterinin bu durumda çalışması için ihtiyaç duyduğu araçları almasıdır. Bunlar endüstriyel IoT, posta veya yedek sunucu, veritabanı yönetim modeli, web sunucusu, büyük veri işleme ortamı ve diğerleri olabilir. Sağlanan araçların şirketin özel ihtiyaçlarına göre yapılandırılması gerekir, ancak sıfırdan inşa edilmesine gerek yoktur.

Bu çözüm, geliştiricilerin pahalı ekipman satın almak için yatırım yapmamalarına, yalnızca belirli bilgileri platforma yüklemelerine ve sessizce çalışmasına olanak tanır.

PaaS'ın en basit örneği, buluta taşınabilen veritabanlarıdır. IaaS modelinde, istemciye yalnızca alan verilir, seçme, yükleme, yapılandırma ve kopya oluşturma işlemleri istemci tarafından yapılmalıdır. PaaS platformunda bir DBMS zaten kuruludur ve kullanıcının bunu yalnızca görevleri ve yükleme bilgileri için yapılandırması gerekir.

SaaS nedir

Software as a Service (SaaS) yani Hizmet Olarak Yazılım, bulutta çalışan ve tamamen yapılandırılmış ve kullanıma hazır bir yazılımdır. Yazılım, bu model ile bir bilgisayar veya akıllı telefon üzerinde çalışan programlar arasındaki tek fark olan bulutta bulunur. Model, bulut yazılımının gücüyle çalışır, erişim için yalnızca bir İnternet bağlantısı gerekir.

Önceki iki model IaaS ve PaaS, bu hizmet için geliştirme ve ölçeklendirme için bir altyapı ve platform görevi görebilir. Yazılım yaratıcıları, SaaS uygulamaları oluşturmak ve çalıştırmak için bulutu kullanır ve müşterilere bunlara erişim sağlar.

Birçoğunun günlük hayatta kullandığı hemen hemen tüm internet kaynakları SaaS'a örnek olarak gösterilebilir. Bunlar bulut dosya depoları, çevrimiçi sinemalar, CRM sistemleri, e-posta hizmetleri, çeşitli anlık mesajlaşma programları, web tasarımcıları ve diğerleridir. Sosyal ağlar da bu modele göre çalışmaktadır. Hizmet, kullanıcıların belirli görevleri gerçekleştirebileceği tüm programları içerir.


Bu size yardımcı oldu mu?
0
0
Diğer Haberler
Scroll up!