Public Cloud Nedir?


Modern bulut pazarı, farklı özellik ve büyüklükteki şirketlerin sorunlarını çözmeye olanak tanıyan çok çeşitli etkili iş çözümleri sunar. Bu çözümlerden biri, birkaç bağımsız müşteri tarafından aynı anda kullanılan, kullanıma hazır donanım özelliklerine (ağ ekipmanı, sunucular, yazılım ve diğer araçlar) sahip bir bulut altyapısı olan Public Cloud veya Genel Bulut'tur.

Bulut, sağlayıcının yönetimi ve mülkiyetinde bulunur. Kullanıcının ekipman satın alması ve altyapıyı yönetmesi gerekmez. Hizmetler anahtar teslimi olarak verilmektedir. Genel bulutta şirket, altyapısını minimum sermaye maliyetiyle sürdürme fırsatı elde eder.

Public Cloud Nasıl Çalışır?

Genel bir bulutun ana özelliği, birkaç kullanıcının aynı anda aynı kaynaklara erişebilmesidir. Bu genel bulut ile özel ve hibrit bulut  arasındaki farktır. Her oturum tamamen yabancılardan korunur ve kesinlikle güvenlidir. Kaynak günün her saati kullanılabilir, erişim yalnızca İnternet'in varlığını gerektirir.

public cloud

Her Genel Bulut kullanıcısı için kaynaklar, bireysel olarak ölçeklendirilir. Müşteri, üretim ihtiyaçlarına göre en verimli olana yönlendirilirken, birkaç ayrı merkez kullanıma hazırdır.

Bir kullanıcı için genel bulut kiralamak aşağıdaki avantajları sağlar:

  • yalıtılmış erişim – istemciler diğer kullanıcıların verilerini kullanamaz veya görüntüleyemez;

  • talep üzerine bilgi işlem gücünün sağlanması;

  • yalnızca kullanılan kaynaklar için ödeme;

  • saklanan verilerin güvenliği;

  • günün herhangi bir saatinde kaynaklara erişim.

Genel buluttaki bir müşteri, herhangi bir sorunu çözmek için bulut altyapısının tüm araçlarını alır.

Public Cloud Mimarisi

Public Cloud mimarisini sınıflandırmak için ana kriter hizmet modelleridir. En yaygın müşteri hizmeti modelleri şunları içerir:

  • IaaS – hizmet olarak altyapı. Gerekli kapasite ve performansa sahip sanallaştırılmış bilgisayarları içerir. Kiralık sunucularda bilgi ve uygulamaları saklayabilir, hesaplamalar yapabilirsiniz. Müşterilerden kullanılan kaynak miktarına göre kira ücreti alınır, IaaS'nin bakımı ve işletimi için ödeme yapılmasına gerek yoktur.

  •  PaaS – hizmet olarak platform. IaaS, araçlara ek olarak işletim sistemleriyle çalışır ve seçilen uygulama için ek hizmetler sağlar. Kullanıcı, uygulama geliştirmek için tüm araçları alır. Bu hizmeti kullanarak, altyapı maliyetleri olmadan iş ihtiyaçlarını karşılamak için herhangi bir platformu başlatabilirsiniz.

  • SaaS – hizmet olarak yazılım. Uzak modda, aktivitede kullanılan tüm uygulamaları yönetmenizi sağlar. Bu platform üzerinde çalışmak veri kaybı riskini en aza indirir. Ekipman ve yazılım kullanımı üzerine ödeme yapılır.

Her modelin kendine has özellikleri vardır. Platformun yazılımı çalıştırması gerekiyorsa, IaaS'yi tercih edebilirsiniz. Çok sayıda müşterisi ve ortağı olan büyük şirketler için SaaS'ı tercih etmek daha iyidir.

Public Cloud’un Faydaları Nelerdir

İş yapmak için genel bir bulutun kullanılması, kullanıcıya bir dizi inkar edilemez avantaj sağlar.:

  • Güvenilirlik. Sistemde arızalar olsa bile müşteri otomatik olarak başka bir sunucunun kapasitesine iş durmadan aktarılır.

  • Ölçeklenebilirlik. Kapasiteyi artırmak için yeni ekipman almaya gerek yoktur. Sağlayıcı herhangi bir zamanda sanal makinelerin depolama miktarını, RAM'i ve performansını genişletebilir.

  • Esneklik. Kullanıcı, kontrol panelindeki yapılandırmayı bağımsız olarak değiştirebilir. Bu sayede, gereksiz kapasiteler için fazla ödeme yapılmadan, yalnızca kullanılan kaynaklar için ödeme yapılır.

Public Cloud'u seçme lehine önemli bir avantaj, ekonomik faydadır. Şirketin pahalı fiziksel ekipman satın almasına, BT uzmanlarından oluşan bir ekip tutmasına gerek yok. Etkili çalışma için tüm koşullar hizmet sağlayıcı tarafından sağlanır.

Genel bulut hizmetleri, BT altyapısına yapılan yatırımlardan tasarruf etmek ve aynı zamanda işlerini büyütmek için gerekli bilgi işlem teknolojilerini kullanmak isteyen şirketler için mükemmel bir çözüm olacaktır.

Bu size yardımcı oldu mu?
0
0
Diğer Haberler
Scroll up!