Genel, özel ve karma bulutlar nelerdir


Bulut teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte işletme temsilcileri minimum maliyetle dijital dönüşüm geçirme ve her türlü üretim problemini çözme olanağına sahip oluyor. Bulut hizmetleri, şirketlerin depolama, uygulama, yazılım ve diğer araçları kiralayarak kendi BT altyapılarını ölçeklendirmelerini sağlar.

Ancak bulutlar farklı olabilirler - genel, özel, hibrit. Her türün belirli özellikleri, avantajları ve dezavantajları vardır. İş sorunlarını çözmek için hangi bulutu seçeceğinizi anlamak için her birini daha ayrıntılı incelemeniz gerekir.

Genel bulut (Public Cloud)

Bu, genel bir buluttur. Bulut hizmetleri alanında, bu model en popüler olarak kabul edilir. Bu durumda, sağlayıcı aynı anda birkaç bağımsız müşteriye hizmete erişim sağlar. Kullanıcılar, hiç kimsenin başkalarının bilgilerine erişimi olmadan aynı altyapıyı paylaşır.

Sunucular, depolama sistemleri, ağ ekipmanı - tüm bunlar sağlayıcıya aittir. İstemcinin ekipmana fiziksel erişimi yoktur. Hizmet sağlayıcı kontrol eder, yönetir ve bakımını yapar. Müşteri şirket, bir ücret karşılığında gerekli miktarda BT kaynağı alır.

Genel bulutun faydaları:

  • Esneklik. Bir kuruluş, görevleri için gerekli sunucuları seçerek ekipman satın alıp kurmadan bir projenin hızlı ve kolay bir şekilde başlatılması için bir BT altyapısı edinebilir.

  • Ölçeklenebilirlik. Gerekirse, örneğin pik yükler sırasında, sanal alanın gücünü ve miktarını artırabilir ve normal çalışmada orijinal değerlere dönebilirsiniz.

  • Kullanılabilirlik. Kullanıcı, yalnızca kullanılan kapasite ve kaynaklar için ödeme yapar.

  • Kolaylık. Genel bulut, yeni ürünleri test etmek ve kuruluşun BT kaynaklarına olan gerçek ihtiyacını belirlemek için harikadır.

Dezavantajı, müşterinin ekipmanın kalitesini kontrol edememesi ve tamamen sağlayıcıya bağımlı olmasıdır. Ayrıca ek veri korumasına da dikkat etmeniz gerekir. Public Cloud, büyük ölçekli projeler için uygun değildir ve bu da bir dezavantaj olarak kabul edilir.

Özel bulut (Private Cloud)

Bu özel bir buluttur. Bu modelde sadece bir şirketin bulut altyapısına erişimi vardır. Özel bir bulutu hem kiralık ekipmanlarda hem de kendi sunucularınızda dağıtabilirsiniz. Yalnızca bir istemci sanal ve fiziksel kaynakları kullanır.

Özel bir bulutun avantajları:

  • Emniyet. Veri kaybına karşı ek koruma sağlayan sunucuya yalnızca bir kullanıcının erişimi vardır.

  • Yeterlik. Yükün sanal ve fiziksel altyapı arasında dağıtılmasıyla ekipman arıza ve arıza riskleri en aza indirilir, kapasiteler ve kaynaklar daha verimli çalışır.

  • Donanım ve yazılımın tam kontrolü.

  • Üretim ihtiyaçlarını karşılamak için herhangi bir zamanda sanal altyapıyı genişletme yeteneği.

Özel bulutun dezavantajları da vardır. Bunlar, ekipmanın kiralanması ve bakımı için daha yüksek maliyetlerdir, ölçeklendirme yalnızca kiralanan bulut içinde mümkündür. Dezavantajı, geçici kapasitede genişlemenin imkansız olmasıdır.

Hibrit bulut (Hybrid Cloud)

Bu bir hibrit buluttur. Bu tür bir model, genel ve özel bulutların özelliklerini ve avantajlarını birleştirir. Hibrit Bulut, kendi özel bulutuna sahip kuruluşlar için idealdir, ancak yeni ürünleri test etmek ve piyasaya sürmek için yeterli değildir.

public private hybrid cloud

Özel bir bulut, daha yüksek düzeyde güvenlik ve kaynak kontrolü sağlarken, genel bir bulut esneklik sağlar. Böyle bir planın kullanılması, şirketin önemli bilgileri veri merkezine yerleştirmesine ve daha az önemli bilgileri operatörlerin tesislerine yerleştirmesine olanak tanır.

Hangi bulut seçilmeli

Üç model göz önüne alındığında – genel, özel ve hibrit bulutlar - hangisinin daha iyi olduğunu kesin olarak söylemek imkansızdır. Her seçeneğin kendi özellikleri ve yetenekleri vardır. Spesifik bir model seçerken, şirketin başlangıçta katlanmak istediği maliyetleri göz önünde bulundurarak iş ihtiyaçlarınıza göre yönlendirilmeniz gerekir. Kaynakları ölçeklendirme olasılığını sağlamak ve veri güvenliğini sağlamak da önemlidir.

Bu size yardımcı oldu mu?
0
0
Diğer Haberler
Scroll up!