Sunucu (Server) Nedir, Türleri Nelerdir?


İşletmeleri için umut verici bir gelecek sağlamaya çalışan herkes, bir sunucu seçmi ile karşılaşır. Bir haberci veya e-posta ile gönderilen her mektup, kullanıcı tarafından ziyaret edilen her site, ağ, hükümet, bankacılık, hizmet ve diğer hizmetler üzerindeki çeşitli projelerin çalışması - tüm bunlar sunucularda "yaşayan" dijital bilgilerdir. Herhangi bir İnternet kullanıcısı bir sunucuyla karşılaşır ve sunucunun ne olduğunu ve İnternet kaynaklarının çalışması için neden bu kadar önemli olduğunu herkesin bilmesi yararlıdır.

Sunucu (server) Nedir?

Sunucu, kendisine bağlı elektronik cihazların tüm görevlerini tek bir ağda gerçekleştiren yazılımla donatılmış teknik bir ekipmandır. Basitçe söylemek gerekirse, sunucu, verileri depolayan ve çok sayıda kullanıcının bu verilere erişmesini sağlayan bir araçtır. İki bölümden oluşur - verilerin güvenilir şekilde depolanmasından ve işlenmesinden sorumlu güçlü bir bilgisayar ve programların ve uygulamaların performansını sağlamak için üzerine kurulu yazılım.

Sunucu günün her saati çalışır ve milyonlarca kullanıcının bilgiye kesintisiz erişimini sağlar. Kişisel bir bilgisayarın aksine, bir sunucu çok daha fazla belleğe, daha fazla sabit sürücüye ve birden çok ağ bağlantısına sahiptir. Kesintisiz erişim için sunucular özel yazılımlara, en yeni soğutma sistemlerine ve jeneratörlere sahiptir. Depolanan tüm bilgiler gelişmiş güvenlik önlemleri ile korunmaktadır.

Sunucu, kendisine bağlı diğer cihazlara bilgilere erişim sağlar: sıradan PC'ler, yazıcılar, faks makineleri, telefonlar ve İnternete bağlı diğer cihazlar. Depolanacak daha fazla veri, sunucunun daha fazla güce sahip olması gerekir. Sunucunun gerçekleştirdiği pek çok görevle normal bir bilgisayar başa çıkamaz. Kritik bir anda, birkaç bin eşzamanlı isteği işlerken, bilgisayar tüm bilgileri kaybeder.

Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Types of servers

İşlevsel amaca ve yüklenen yazılıma bağlı olarak farklı sunucular vardır. En yaygın çeşitler şunlardır:

  • Veritabanı sunucusu (Database server). Bilgilerin çevrimiçi ortamda saklanmasını sağlar. Bu tür bir sunucu, veritabanını aynı anda depolar, korur ve yönetir.

  • FTP sunucusu (File server). Herkese açık İnternet'te ve kişisel bilgisayarlar arasında dosya alışverişi yapmak için kullanılır.

  • VPS veya özel sanal (Dedicated) sunucu. Bu, yüklü yazılıma sahip ekipman ve web sitesinin kararlı çalışması için gerekli tüm bilgilerdir. Kullanıcıya kiralık olarak sağlanır, sağlayıcının kaynaklarının yalnızca bir kısmını tüketir. Aynı zamanda müşteri, kiralanan ekipman üzerinde gerekli kaynaklara erişim sağlar.

  • Bulutlu sunucusu (Cloud server). Bu, kullanıcının kaynakları ve kapasiteleri İnternet aracılığıyla bir bulut sağlayıcısından aldığı uzak bir sanal sunucudur. Yüke bağlı olarak bilgi işlem gücü azaltılabilir veya artırılabilir.

  • Posta. Kurumsal e-posta oluşturmak ve ayrıca müşterilere kesintisiz mektup postası ayarlamak için kullanılır.

  • DNS veya etki alanı oyun sunucusu. Çevrimiçi oyunların sorunsuz çalışması ve bunlara geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından eşzamanlı erişimin sağlanması için gereklidir.

  • Uzaktan erişim sunucusu. Böyle bir sunucuya sahip olarak, iş bilgisayarınıza İnternet üzerinden her yerden erişebilirsiniz.

Sunucular olmadan, bugün bir işletmenin veya bir web sitesinin işleyişini düşünmek zor. Tüm bilgileri sistematikleştirmenize olanak tanır, iş geliştirme için uygulamaların başlatılmasına yardımcı olur, çalışanların veritabanına ve kullanıcıların kamuya açık bilgilere erişimini sağlar, farklı şehirlerde bulunan bölümleri tek bir ağda birleştirir.

Projelerin başarılı bir şekilde uygulanması, işlevlerinin doğruluğu ve kararlılığı doğrudan sunucuya bağlıdır. Özel donanımlı bir sunucu odasında sunucu oluşturabilir veya bir veri merkezine yerleştirebilirsiniz. Ancak daha akılcı bir çözüm, gerekli tüm yazılımlarla birlikte bir barındırma sağlayıcısından bir sunucu kiralamaktır.

Bu size yardımcı oldu mu?
0
0
Diğer Haberler
Scroll up!