Bir bulut sunucusu, bilgi depolamak ve işlem yapmak için tasarlanmış bir IT altyapısıdır (fiziksel veya sanal). Bir ağ üzerinde barındırılır ve birden çok kullanıcıya erişilebilir. Geleneksel fiziksel sunucu gibi, bir bulut sunucusu hesaplama kapasiteleri, bilgi ve uygulamalar sunar. Fark, bulut sunucusunun bir fiziksel sunucuyu birden çok sanal sunucuya bölen sanallaştırma yazılımıyla oluşturulmasıdır.
Üç temel bulut sunucu modeli vardır:
-
Halka Açık Bulut Sunucusu (Public cloud). Sağlayıcı altyapıyı barındırır ve müşterilere gerekli kaynak miktarını tahsis eder. Sunucu, şirket dışında üçüncü bir tarafın sahip olduğu ve barındırdığı bir sunucudur.
-
Özel bulut sunucusu (Private cloud). Bu organizasyon modelinde, bir şirket yerel ağ üzerinden iç kullanıcılara bir bulut sunucusu sağlar. Sunucu, şirketin altyapısının içinde kalır ve daha fazla kontrol imkanı sunar.
-
Dedike bulut sunucusu (Dedicated cloud). Bu, uzaktaki bir veri merkezinde bulunan ve yalnızca bir müşteriye sunulan fiziksel bir sunucudur.
Bulut sunucusu nasıl çalışır
Şirket, bulutta sanal sunucu alanı kiralayarak mülkiyetindeki yerden tasarruf eder ve maliyetlerini düşürür. Bu, sermaye harcamalarını, BT personeli, altyapı bakımı ve güncellemelerine yönelik harcamaları ortadan kaldırarak sağlanır.
Depolama kaynakları, bulutun en yaygın kullanım alanıdır. Ancak bunun ötesinde, uygulamaları, yazılımları (SaaS) ve daha fazlasını barındırmak için de kullanılır. Geleneksel fiziksel bir sunucuyla karşılaştırıldığında, bir bulutta saklayabileceğiniz veya etkin olarak kullanabileceğiniz veri miktarında sınırlama bulunmaz. Donanım, yazılım ve uygulamalar için tek seferde ödeme yapmak yerine, çözümleri pay-as-you-go bir fatura sistemiyle kiralayabilirsiniz.
Bulut sunucusu kullanım alanları
Son on yılda bulut büyük bir şekilde büyümüş ve artık sadece depolama değil, tam teşekküllü bir sanal altyapı haline gelmiştir. Her boyuttaki ve sektördeki işletmeler için düşünülebilecek birkaç potansiyel bulut sunucusu kullanım alanı vardır.
-
Bulut depolama. Bir bulut sağlayıcısı, müşterilerin verilerinin depolandığı sunucuları korumaktan sorumludur, bu da işletmelerin
-
Kaynakları Ölçeklendirme. İşletmeniz genişleyebilir ve IT kaynaklarını artırmanız veya yeniden tahsis etmeniz gerekebilir. Neyse ki, bulut kullanıcılarının kaynakları birkaç tıklama ile artırması veya azaltması kolaylaştırır.
-
Yedekleme ve Felaket Kurtarma (Backup and Disaster Recovery). Kurumsal verilerin fazladan kopyalarını saklamak, bir şirketin kaynakları üzerinde büyük bir yük oluşturabilir. Kaynakları dışarıda tutmak için bir yedeklemeyi bulutta saklayabilirsiniz. Bulut, yerinde bir sunucu felaketinde verilerinizin korunmasını garanti eder.
-
Uygulama ve hizmet barındırma. Fiziksel donanıma güvenmek yerine, bir şirket projeleri bulutta barındırabilir ve bu projelere dünyanın herhangi bir yerinden erişilebilir.
-
Artan işbirliği. Bulut çözümleri, çalışanlar arasındaki işbirliğini artırmanıza yardımcı olur, özellikle uzaktan çalışma durumunda bu önemlidir. Bulut çözümleri, birden fazla kullanıcının aynı ortamı kullanarak birlikte projeler üzerinde çalışmasına izin verir.
Kurumsal IT altyapısını buluta geçirmeme için tek objektif neden, hükümet düzenlemeleri ve yasaklamalardır. Düzenleyici kurumlar, ulusal güvenlik kurumlarının veya finansal kurumların kritik bilgilere erişimini kapatma veya sınırlama kararı alabilir. Geri kalan durumlar için, bulut geçişi işletme operasyonlarını basitleştirir, yeteneklerini genişletir ve IT altyapısının verimliliğini artırır. Kullanıcılar tamamen farklı bir deneyime, esnekliğe ve yenilikçi teknolojileri uygulama yeteneğine sahip olurlar.
Kolay dağıtım, taşınabilirlik, erişilebilirlik ve işbirliğinin kolaylığı gibi çekici özelliklere sahip bulut sunucuları sayesinde iş projeleriniz daha verimli hale gelecektir.