Docker Nedir? Docker ve Kubernetes Arasındaki Farklar Nelerdir?


Docker ve Kubernetes, yazılım kapsayıcı uzmanları arasında en popüler platformlardandır. Araçlar özellikle büyük projeler geliştirirken talep görmektedir. Onların yardımıyla konteynerler oluşturulur ve düzenlemeleri gerçekleştirilir.

Her iki teknoloji de sanallaştırma ve kapsayıcılaştırma alanında kullanılmakta ve çoğu zaman aynı tartışmaların konusu olmaktadır. Ancak Kubernetes ve Docker rakip değiller. Farklı işlevleri yerine getirirler ve bir platformu diğerine karşı koymak doğru olmaz. Aksine, DevOps ve bulut yerlisi için, birlikte kullanılabilecek, birbirini etkili bir şekilde tamamlayan iki araç olarak düşünülmelidir.

Docker Nedir? Ne İşe Yarar?

Bulut uygulamalarını ve bilgi işlemi paketlemeye yönelik çeşitli araçlar arasında Docker, kendinden emin bir şekilde ilk sırayı alıyor. Geliştiricilerin kapsayıcı oluşturmasına, dağıtmasına ve çalıştırmasına olanak tanıyan açık kaynaklı bir platformdur. Teknoloji, basit komutlarla bir dizi işleve sahiptir; tek bir API aracılığıyla, uygulamaların taşınabilir kaplarda dağıtımını otomatikleştirir.

Docker'ın avantajları şunları içerir:

  • Hafiflik ve taşınabilirlik. Platform, kapsayıcıları farklı ortamlarda dağıtmanıza izin vererek uygulamaları geliştirme, test etme ve devreye alma ortamları arasında taşımayı son derece kolaylaştırır.

  • Ölçeklenebilirlik. Uygulamalar, aynı kapsayıcıdan birden çok örneği serpiştirerek kolayca yatay olarak ölçeklendirilebilir.

  • Izolasyon. Aynı ana bilgisayarda çalışan uygulamalar bile birbirinden izole edilmiştir, bu da onları çalıştırmak için ortamı mümkün olduğu kadar güvenli hale getirir.

  • Verimlilik. Sanal makinelerle karşılaştırıldığında, Docker kapsayıcıları daha az kaynak tüketir ve uygulamaları daha verimli çalıştırır.

Teknolojinin dezavantajları da var. Platformda geçici kapsayıcılar oluşturulur ve bu da kalıcı bir veritabanının yönetilmesini zorlaştırır. Dezavantajı, temel işletim sistemiyle uyumlu olmayan uygulamalar için ek ayarların gerekli olmasıdır. Basitliğe ve erişilebilirliğe rağmen, platform üzerinde çalışmak ön eğitim gerektirir.

Kubernetes Nedir? Ne İşe Yarar?

Docker'da ayrı kapsayıcılar oluşturuluyorsa, Kubernetes aynı anda birçok kapsayıcıyı yönetmenize olanak tanır. Platformun temel amacı, konteyner sistemlerinin orkestrasyonudur. Genel durum kontrolü, uygulama iş yüklerini yönetme, ölçeklendirme, otomatikleştirme - bunların hepsi açık kaynaklı Kubernetes'in orkestrasyon platformudur.

Kubernetes araçlarının uygulanması aşağıdaki avantajları sağlar:

  • sürecin basitleştirilmesi ve uygulama konuşlandırma süresinin kısaltılması;

  • konteyner'lar yalnızca farklı bulut ortamlarında değil, sanal ve fiziksel sunucularda da çalışabilir;

  • çoklu bulut ve hibrit ortamlarda kolay ölçeklenebilirlik.

Dezavantajlar arasında, kullanıcılar eğitim eğitimlerine ihtiyaç duyduklarını, sık sık güncellenmeye ihtiyaç duyduklarını ve birden fazla kümeyi yönetirken uygulamaların sürekli bakımını belirttiklerini belirtmektedir. Otomasyon işlevleriyle bile, DevOps ekibi için Kubernetes modülleri için ek manuel destek oldukça zaman alıcı olabilir.

Kubernetes ve Docker Arasındaki Farklar

kubernetes vs docker

Docker araç seti, geliştiricilere tek bir ana bilgisayarda kapsayıcı oluşturma, paylaşma ve paketleme yeteneği sağlar. Kubernetes'in amacı, paketlenmiş konteynerleri bir kümede devreye almaktır.

Platformlar arasındaki temel fark, tamamen farklı işlevleri yerine getirmeleridir. Docker, konteynerler oluşturur ve paketler, Kubernetes, konteynerleri ölçekte çalıştıran bir düzenleme platformu görevi görür.

Kubernetes Docker Olmadan Çalışabilir mi?

Kubernetes ve Docker, işlevsel olarak farklı teknolojiler olsalar da başlangıçta birlikte çalışmak üzere yaratılmışlardı. Platformlar birbiriyle rekabet etmez. DevOps için her biri belirli sorunlara bir çözüm sunar ve çoğu durumda araçlar birlikte kullanılır.

Teknolojiler birlikte kullanıldığında güçlü bir kombinasyon oluşturur. Bir Kubernetes kümesi oluşturup üzerinde Docker çalıştırabilirsiniz, ancak ilki ikincisinden daha iyi değildir. Aksine, Docker ve Kubernetes birleştiğinde, her ölçekte kapsayıcıları dağıtmanıza, yönetmenize ve düzenlemenize izin veren, iyi entegre edilmiş, zengin özelliklere sahip bir platform elde edersiniz.

Bu size yardımcı oldu mu?
0
0
Diğer Haberler
Scroll up!