Gateway (Ağ Geçidi) Nedir, Ne İşe Yarar?


Bugün internetsizbir hatı hayal etmek bile imkansız. Üretimde, işte, günlük yaşamda - her yerde bilgi bu küresel kaynaktan alınır ve depolanır. Aynı zamanda, çok az insan, kökten farklı protokollere sahip uyumsuz ağlar arasında verilerin nasıl alınabileceğini veya iletilebileceğini düşünür. Bunlar bir ağ geçidinin yardımıyla olur.

Gateway (Ağ Geçidi) Nedir, Ne İşe Yarar?

Gateway veya ağ geçidi, farklı aralıklarda çalışan ağların sinyallerini dönüştüren bir ağ cihazıdır. Örneğin, yönlendirici. Bu, odadaki sağlayıcıdan bağlanan İnternet'i dağıtan bir cihazdır. Global ağdan bir formatta bir sinyal alır, yönlendiricide sinyal başka bir standarda dönüştürülür ve yerel ağ üzerinden bilgisayara gönderilir.

Gateway, basit bir ifadeyle, farklı protokoller üzerinde çalışan ağların kesiştiği bir ağ cihazıdır ve bir ağdan diğerine geçişi sağlayan ağ geçididir. Ağ geçidi, tüm ağ bilgisayarlarının çalışmasını senkronize etmekten sorumlu ayrı bir cihaz veya yazılım olabilir.

Gateway İşlevleri

Ağdaki ağ geçidinin ana görevi veri dönüştürmedir. Her birini kontrol ederken bir ağdan diğerine giriş noktası görevi görür.

Gateway İşlevleri

Ağ geçidinin ağdaki çalışması aşağıdaki gibi yapılandırılmıştır:

  1. Her ağın, ötesinde iletişimin imkansız olduğu belirli bir sınırı vardır. Buradaki ağ geçidi, bir ağ geçidi iletkeni görevi görür.

  2. Ağlar arasında veri göndermeniz veya bağlamanız gerektiğinde, Ağ Geçidi bir sunucu görevi görür. İletim ortamı hem kablolu hem de kablosuz olabilir.

  3. Bilgiler ağlar arasında aktarılırken, önce bir ağdan gelen veriler ağ geçidine girer, burada kontrol edilir ve diğerine yönlendirilir. Ayrıca, ağ geçidi veri paketlerini dönüştürür ve ağlar arasında iletim sağlar.

Heterojen ağlar arasında bir "geçit" görevi gören Gateway, ağın güvenliğini de kontrol eder. Ağ geçidi sayesinde kullanıcılar yalnızca güvenilir bilgiler alır.

Gateway (Ağ Geçidi) Türleri

Ağ geçitleri, amaçlarına ve işlevlerine bağlı olarak farklı olabilir. Veri akışı yönünde, ağ geçitleri iki türe ayrılır:

  • Tek yönlü – veriler yalnızca tek yönde iletilir. Kaynak tarafta yapılan değişiklikler hedef tarafta değiştirilir, tersi replikasyon mümkün değildir. Bu tür ağ geçitleri, arşivleme araçları olarak kullanım için harikadır.

  • Çift yönlü - bu durumda veri aktarımı iki yönde mümkündür, düğümler senkronizasyon aracı olarak kullanılabilir.

  • Amaçlarına ve işlevlerine bağlı olarak farklı ağ geçitleri de vardır:

  • Ağ geçidi - tüm türler arasında en yaygın olanı. Farklı protokollerle çalışır, farklı ağlar arasında iletişim sağlar.

  • Bulut depolama ağ geçidi - istekleri ve API çağrılarını çeşitli bulut depolama hizmetlerine (örn. SOAP veya REST) ​​dönüştürür, özel depolamanın uygulamalara geçişini basitleştirir.

  • Medya ağ geçidi – bir ağ türünün veri biçimlerini başka bir ağ türü tarafından kullanılan biçime dönüştürür.

  • Nesnelerin İnterneti (IoT) ağ geçidi – IoT cihazlarından bilgi toplar ve bu bilgiyi bulut ağına göndermeden önce gerekli protokole göre değiştirir. Kullanıcı uygulamaları, bulut ağı ve IoT cihazları arasında bağlayıcı görevi görür.

Başka geçitler de var. Örneğin, e-postaları korumak için bir e-posta güvenlik ağ geçidi kullanılır ve müşterinin ödeme verileri sunucusunu toplamak ve göndermek için bir ödeme ağ geçidi kullanılır.

Gateway Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir

Bir ağ geçidi kullanmanın başlıca faydalarından bazıları şunlardır:

  • farklı ağ türlerinden farklı protokollerde çalışan cihazlar arasındaki iletişimi geliştirmek;

  • veri paketlerini kapsülden çıkarma ve kapsülleme yeteneği;

  • tam çift yönlü iletim modunda çalışma;

  • ağda kullanılan diğer cihazlara kıyasla yüksek iletim hızı;

  • OSI modeliyle çalışmanın kararlılığı (5 seviyeye kadar);

  • “protokolün dönüştürülmesi” – bilgiyi gerektiği gibi dönüştürme yeteneği;

  • çakışma ve yayın etki alanlarını yönetme yeteneği.

Ağ geçitlerinin de bazı dezavantajları vardır. Tasarımın karmaşıklığı nedeniyle pahalıdırlar. Ağ geçitlerinin geliştirilmesi zordur, arızalar meydana gelirse, o zaman sorunların sistem genelinde düzeltilmesi gerekir. Veri aktarımı yavaştır ve anında aktarımı imkansız hale getirir.

Sonuç

Ağ geçidi sadece veri iletmekle kalmaz, aynı zamanda protokoller yardımıyla verileri anlamlı hale getirir ve iki cihaz arasında kararlı bir bağlantı sağlar. Bir ağ geçidinin yardımıyla, ağ ile çalışan tüm düğümler ağ geçitlerinden gelen bilgilere güvendiğinden, İnternete bağlanmanın güvenilirliğini artırabilirsiniz. Ancak sistemin karmaşıklığından dolayı ağ geçitlerinin kullanımı deneyimli ağ yöneticileri gerektirir.

Bu size yardımcı oldu mu?
0
0
Diğer Haberler
Scroll up!