Redis, zengin özelliklere sahip bir veritabanına ihtiyaç duyanlar için harika bir çözümdür. Dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar arasında, bu DBMS en popüler olarak kabul edilir ve DB-Engines derecelendirmesine göre kullanım açısından 8. sırada yer alır.
Redis Nedir?
Remote Dictionary Server veya Redis –açık kaynaklı bir uzak veri depolama sunucusudur. Depolama, "anahtar-değer" ilkesine göre gerçekleşir. Sistemin kendisi yardımcıdır, ana veritabanı için bir havuz görevi görür.
Redis, genişletilmiş bellek yapısı ve veri türleri, yazma ve okuma işlemlerinin hızı ile tanınır. Ölçeklenebilir yüksek performanslı uygulamalar geliştirmek için idealdir; Python, PHP, Golang, JavaScript ve diğer programlama dillerini destekler.
Redis Nasıl Çalışır?
Çalışma sırasında Redis, birbirinden farklı veri yapılarından birine karşılık gelen anahtarları saklar: SET, STRING, HASH, LIST, ZSET. Aynı zamanda, listelenen yapılardan biri veya ikisi tarafından veya beşinin tümü tarafından aynı anda kullanılan sistem komutları vardır.
-
Redis'in veritabanını depolamak için dağıtılabilecek dört sürümü vardır.
-
Bağımsız, bağımsız esnekliği ve ölçeklenebilirliği olmayan bir sistemdir.
-
Master-slave replikasyonu – bu durumda bir ana DBMS, verileri birkaç slave'e çoğaltır.
-
Redis Sentinel - master-slave sistemini izler, eski master başarısız olduğunda yenisini otomatik olarak yapılandırır.
-
Redis Cluster – Çok yöneticili bir mimari kullanarak ultra büyük dağıtımlar için ölçeklenebilirlik ve esneklik sağlar.
Redis, tüm veri türleri için ortak del, type, ttl, exprese, exists ve diğer komutları destekler.
Redis Kullanım Örnekleri
Redis depolamanın talep edildiği en yaygın alanlardan bazıları şunlardır::
-
Önbelleğe alma - bellekte depolanan bir önbellek, performans üzerinde olumlu bir etkiye sahip olan uygulamaların hızını önemli ölçüde artırır. Sunucuların kapasitesini artırmaya gerek kalmadan, sistem önbelleğe alınan verilere ultra hızlı erişim sağlar.
-
Gerçek zamanlı analitik - Redis, sosyal medya analitiği, Nesnelerin İnterneti ve kişiselleştirme, reklam hedefleme için kullanılabilir. Bilgilerin analizi ve işlenmesi bir milisaniyeden daha kısa sürede gerçekleşir.
-
Medya akışı – Redis, gerçek zamanlı olarak bilgi akışı sağlayarak bir CDN'nin işlevselliğini genişletir. Bu, medya içeriği yayınlayan ağların aynı anda milyonlarca kullanıcıya hizmet vermesini sağlar.
-
Sohbetlerde ve anlık mesajlaşma programlarında sıralar ve mesajlaşma - tek iş parçacıklı bir sistem olan Redis, gelen komutları sırayla işler. Bu, etkili bir kuyruk sistemi oluşturmanıza olanak tanır.
-
Oturum depolama – kimlik bilgileri, profiller, bireysel kullanıcı ayarları, uygulamaların hızını olumsuz etkiler. Redis, tüm bu verileri bellekte önbelleğe alınmış bir biçimde depolayan böyle bir sorunla baş eder.
Redis ayrıca jeo-uzamsal verilerle çalışırken, içeriği kontrol ederken, satış seviyelerini değerlendirirken ve müşteri ihtiyaçlarını incelerken kullanılır.
Redis Avantajları
Redis'in avantajlı farklılıkları:
-
İşlevsellik – minimum sayıda basit satırla süper karmaşık kod oluşturabilirsiniz.
-
Performans – veriler yalnızca sunucunun RAM'inde saklanır. Bu nedenle çekirdek, maksimum verimde minimum yüke maruz kalır.
-
Ölçeklenebilirlik – Redis'te hacmi seçebilir, kümeyi büyütebilir ve mimarisini özelleştirerek kısa sürede projelerin yüksek güvenilirliğini elde edebilirsiniz.
-
Çok zamanlı çoğaltma – bilgileri farklı sunuculara kopyalayarak, istekleri birkaç sunucu arasında aynı anda dağıtma fırsatı elde edersiniz, bu da okuma hızı için son derece önemlidir.