Web hizmetlerinin geliştirilmesindeki modern trendlerde web uygulamalarının güvenli programlanması için birleşik standartlar yoktur. Bu, hizmetleri açıkta ve savunmasız bırakır ki bu da kurumsal işletmeler için giderek artan bir endişe kaynağıdır. Web uygulamaları, tüm bilgisayar korsanı saldırılarının yarısını oluşturur ve bu rakam sürekli olarak artmaktadır. Böyle bir ortamda çalışmak tehlikelidir. Sorunlardan kaçınmak için şirketler, sitelerinin tamamen güvenli olmasını sağlayarak kendilerini ve müşterilerini korumalıdır. Güvenlik tehditlerine karşı korunmak için mükemmel bir araç WAF'dir (Web Uygulaması Güvenlik Duvarı veya Webuygulamasıgüvenlikduvarı).
WAF nedir?
Web Application Firewall – saldırıları engelleyen özel otomatik filtreleri birleştiren etkili bir güvenlik aracı. Bir web sitesinden veya uygulamadan giden ve gelen paketleri izler, inceler ve filtreler, engeller.
Güvenlik duvarı, istemci ve sunucu istekleri arasında bir engel sağlayarak uygulamaları ve web sitelerini saldırılardan korur. Engelleme, HTTP ve HTTPS protokolleri kullanılarak gerçekleştirilir.
WAF güvenliği neden önemlidir?
WAF güvenlik duvarları şirket içi, çoklu bulut ve genel bulut uygulamalarının korunmasına yardımcı olur.
Aracın temel özellikleri şunları içerir:
-
Gizli verilerin korunması. Çevrimiçi güvenlik, kendilerini ve müşterilerini siber saldırılardan korumak isteyen herkes için önemlidir, çünkü bir site saldırıya uğradığında yalnızca ticari bilgiler değil, tüm müşteri veritabanı da risk altındadır.
-
Uygunluk gereklilikleri. WAF, veri işleme ortamında ödeme kartlarıyla sistem bileşenleriyle ilişkilendirilen web uygulamalarına uygulanan PCI DSS Gereksinimlerini destekler.
-
CSS, DHTML ve HTML kullanılarak oluşturulan içeriğin ve temel veri aktarım protokolleri HTTPS ve HTTP'nin araştırılması ve analizi.
-
Web sunucusu bildirimlerinin değerlendirilmesi. Bunun için sunucularla etkileşime dayalı olarak RPC, SOAP ve XML kontrolleri kullanılır.
-
Brute-force saldırılarını tanımlamak ve engellemek. Bu tür saldırılar, şifreleri ve hesapları matematiksel olarak kırarak kırmaya dayanır.
WAF, uygulamadan veya uygulamadan veri aktarmak için kullanılan protokollerin ve bilgilerin tüm mimari yapılarını inceler, SQL, XSS ve diğer birçok tehdide karşı korur.
WAF türleri
Veri paketlerinin filtrelenme yöntemine ve kullanım şekline bağlı olarak, piyasada üç tür WAF sunulmaktadır. Araçların her biri benzer görevleri yerine getirir: korunan verilere, SQL enjeksiyonlarına, sahte NTTR sorgularına ve diğer potansiyel tehditlere karşı yetkisiz erişime karşı koruma. Sadece farklı yerlere konuşlandırılır ve kurulurlar, sırasıyla hız, hizmet seviyesi ve maliyet bakımından farklılık gösterirler.
Donanım WAF
Bu, yerel ağa yerel olarak kurulan ve işletmenin fiziksel ekipmanına dağıtılan bir güvenlik duvarıdır. İşletim sistemi, Web Uygulaması Güvenlik Duvarı için tüm güncellemeleri destekler ve fiziksel sunucunun içinde çalışır. Bu aracın belirli avantajları ve dezavantajları vardır. Avantaj, güvenlik duvarının sunucuya olabildiğince yakın çalışması nedeniyle yüksek hız ve performanstır. Bu seçenek, çok sayıda müşterisi ve yüksek günlük web programı olan işletmeler için ideal olarak kabul edilir.
Dezavantaj – diğer WAF çeşitlerine kıyasla yüksek maliyet.
Yazılım WAF
Donanım veya sanal makine yerine vm'ye yüklenir. Çalışma prensibi donanıma benzer, yalnızca araç hem yerel olarak hem de bulutta kullanılabilir. Seçenek, donanım gerektirmediği için daha az maliyetlidir. Ancak bu güvenlik duvarı, web uygulamasının işleyişini yavaşlatacak şekilde filtreleme ve trafik değerlendirme sürelerini uzatır. Böyle bir araç, birincil amacı verileri minimum maliyetle korumak olan orta ve küçük işletmeler için bir kazan–kazan seçeneği olacaktır.